Hoe gaat het ondertussen met de geitjes die de vereniging Afrikin dankzij de giften van velen kon sponsoren in Goma, de hoofdplaats van de provincie Noord-Kivu in de DR Congo?
Momenteel zijn er al 26 geitjes, toegewezen aan kwetsbare vrouwen en hun families. De geiten verkeren in goede gezondheid, zeggen de vrijwilligers van Afrikin in Goma. Nieuwgeboren (eerste) geitjes zijn, zoals voorzien, toegekend aan andere vrouwen. Bij latere geboortes kunnen de eigenaressen zelf beslissen wat ze met de jongen zullen doen.
In mei 2021 kon Afrikin in Goma 10 geitjes laten schenken aan even veel kwetsbare vrouwen. In maart 2022 kwamen er nog eens 8 geitjes bij. En er zijn dus ook al jongen geboren. De vrouwen en hun families wonen in de wijken Mugunga en Lac Vert in Goma.
De vrouwen vertellen dat het project een positief effect heeft op hun levens. Allemaal hebben ze weer moed gekregen en geloven ze nu meer dat het mogelijk is om economisch zelfstandiger en sterker te worden.
Sterke band
Het project schept ook een band onder alle deelnemende vrouwen en families. Ze leerden hoe je geiten moet verzorgen en kweken. Vaak doen ze ook aan landbouw en gebruiken ze de uitwerpselen van de geiten als meststof op hun akkertjes. Sommige vrouwen verkopen de mest zelfs aan anderen die er ook nuttig gebruik van maken. De vrouwen zeggen dat de geitenteelt hen kan helpen om beter voor hun families te zorgen. Andere vrouwen, die nog geen geit mochten ontvangen, raken zo ook geïnteresseerd. Alleen al door nieuwe geboortes moet het in beginsel lukken om het project gestaag te laten groeien in Goma.
De deelnemende vrouwen zijn solidair met elkaar en bezoeken elkaar. Etnische afkomst of religieuze verschillen spelen daarbij geen rol (meer). Geregeld organiseren ze bijeenkomsten onder leiding van een comité dat ze zelf hebben verkozen. Dit comité houdt toezicht, werkt samen met een dierenarts en brengt verslag uit aan de vrijwilligers van Afrikin Goma.
“Dit project betekende een positieve verandering in ons leven”, getuigen sommige vrouwen. “Voordien moesten we overal in de stad onze hand uitsteken om te bedelen en zo iets te eten te vinden. Nu zijn we toch al een stukje zelfstandiger, een hele stap.”
Meer info over Afrikin Belgium? Wil je ons steunen? Meewerken? Mail naar afrikin.belgium@gmail.com. Kijk ook op www.afrikin.be en op de Facebookpagina van Afrikin.